Αγία Γαλήνη στη Νότια Κρήτη

Η Αγία Γαλήνη

Η Αγία Γαλήνη βρίσκεται 61χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και 68χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, βρίσκεται δηλαδή στη νότια Κρήτη περίπου στο μέσο του νησιού.

χάρτης με αγία γαλήνη στην κρήτη

Η Αγία Γαλήνη, με το περίεργο αλλά και ταιριαστό όνομα, είναι ένα μικρό δαιδαλώδες χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά με άσπρα σπιτάκια, που περιτριγυρίζεται από τρία βουνά, το όρος Ασιδέρωτο, τον Κέδρο και τον Ψηλορείτη, και ανοίγει σε ένα όμορφο και γραφικό λιμανάκι που είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστο και γεμάτο κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα μικρά και παλιά σπίτια του χωριού φαίνεται να στριμώχνονται από τα πιο μεγάλα διαμερίσματα που ξεφυτρώνουν τώρα στην περιοχή, αλλά και τα ξενοδοχεία στην Αγία Γαλήνη, που προσπαθούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες διαμονής για τους επισκέπτες.

Η Αγία Γαλήνη είναι διάσημο παραθεριστικό μέρος με καλή παραλία, ένα από τα πρώτα μέρη που αναπτύχθηκαν τουριστικά στη νότια Κρήτη.

αγια γαλήνη

Το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης μπροστά ακριβώς από το χωριό προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε σκάφη αναψυχής και ιστιοπλοϊκά, τα οποία συνωστίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού για τους λάτρεις της θάλασσας, η Αγία Γαλήνη και λόγω ονόματος είναι αγαπημένος προορισμός, ή στάση για λίγο ψάρι και ανεφοδιασμό.

Αυτό που κάνει την Αγία Γαλήνη ξεχωριστή είναι η αμφιθεατρική διάταξη των σπιτιών, που προσφέρει υπέροχη θέα προς το λιμάνι και τον κόλπο της Μεσσαράς, ενώ εξίσου όμορφη είναι η θέα από το λιμάνι προς το χωριό που στέκεται πάνω στο λόφο, ειδικά το σούρουπο και τη νύχτα.

πανοραμικη φωτογραφια αγια γαληνη κρητη

Η πρώτη αίσθηση που έχει κανείς μπαίνοντας στην Αγία Γαλήνη είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ φιλόξενο χωριό ή αν θέλετε παραθεριστικό κέντρο. Αν προχωρήσετε λίγο μέσα στα σοκάκια της Αγίας Γαλήνης θα δείτε τα παλιά σπίτια του χωριού, και αν μιλήσετε λίγο και με κάποιον παλιό κάτοικο θα σας πει μερικά λόγια για την κλειστή κοινωνία των ψαράδων, το μικρό χωριό με τους πεντακόσιους περίπου κατοίκους που υπήρχαν εκεί πριν από 40 χρόνια, όταν ο τουρισμός δεν ήταν μέσα στην καθημερινότητα της περιοχής και όταν απλώς έφταναν εκεί κάποιοι ξένοι αλλά και Έλληνες επισκέπτες του νησιού που ήθελαν να δουν κάτι το παρθένο, κάτι το πολύ αυθεντικό, κατευθυνόμενοι προς το Ηράκλειο ή το Ρέθυμνο.

Πώς να πάτε στην Αγία Γαλήνη

Με λεωφορείο από το Ρέθυμνο ή το Ηράκλειο. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια προς την Αγία Γαλήνη, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

Με αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Βγείτε στην Εθνική οδό με κατεύθυνση προς τα δυτικά, δηλαδή προς την πόλη του Ηρακλείου. Θα συνεχίσετε μέχρι την έξοδο προς Μοίρες. Αφού αφήσετε την Εθνική οδό θα συνεχίσετε προς Φαιστό, Τυμπάκι και Κόκκινο Πύργο. 500 μέτρα μετά το Τυμπάκι ο δρόμος χωρίζει στα δύο: αριστερά μπαίνει στον Κόκκινο Πύργο ενώ δεξιά συνεχίζει προς Αγία Γαλήνη. Θα χρειαστείτε περίπου 1,5 ώρα για να φτάσετε στην Αγία Γαλήνη από το Ηράκλειο.

Με αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο Χανίων ή το Ρέθυμνο. Από το αεροδρόμιο Χανιών θα οδηγήσετε μέχρι το Ρέθυμνο σε 45 λεπτά περίπου. Από το Ρέθυμνο θα συνεχίσετε προς Σπήλι και Αγία Γαλήνη. Θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα από το Ρέθυμνο μέχρι την Αγία Γαλήνη.

Τι θα βρείτε στην Αγία Γαλήνη

βολτα στην αγια γαληνη

Η Αγία Γαλήνη ως τουριστικός προορισμός είναι οργανωμένη περιοχή, και όλα βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Η περιοχή προσεγγίζεται με αυτοκίνητο, αλλά και με ΚΤΕΛ. Η στάση του ΚΤΕΛ βρίσκεται μέσα στο χωριό δίπλα ακριβώς από την Εκκλησία, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το λιμάνι. Τα δρομάκια του χωριού δεν έχουν ονόματα, και έτσι καλό θα είναι να έχει κανείς μερικά σταθερά σημεία στο νου του για να συνεννοείται, και η εκκλησία με τη στάση είναι σαφώς ένα από αυτά.

Στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου υπάρχουν το ταχυδρομείο, ο μεγάλος φούρνος της περιοχής, ένα ιατρείο και μερικά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και μηχανών.

Πολύ κοντά στο ταχυδρομείο θα βρείτε ανταλλακτήριο συναλλάγματος και ΑΤΜ για αναλήψεις. Για να μη μείνετε με άδεις τσέπες το Σαββατοκύριακο, κάντε ανάληψη έγκαιρα γιατί η Αγία Γαλήνη έχει δυο ΑΤΜ μόνο και μπορεί να αδειάσουν νωρίς. Το δεύτερο ΑΤΜ βρίσκεται κοντά στη στάση των ΚΤΕΛ.

Δίπλα από τα ΚΤΕΛ υπάρχει και ίντερνετ καφέ, αν και μια μικρή βόλτα μέσα στα δρομάκια της πόλης θα σας πείσει ότι υπάρχουν πολλές καφετέριες με ασύρματο ίντερνετ στην περιοχή.

Στο στενό δρομάκι που βρίσκεται παράλληλα με την οδό Βενιζέλου θα βρείτε τα καταστήματα της Αγίας Γαλήνης και ίσως να σας κάνει εντύπωση το πόσα κοσμηματοπωλεία θα βρείτε συγκεντρωμένα σε ένα τόσο μικρό μέρος. Στον ίδιο δρόμο θα βρείτε ακόμα τουριστικά γραφεία, που προσφέρουν πληροφορίες για την περιοχή.

καταστηματα αγια γαληνη

Το αμέσως επόμενο δρομάκι ονομάζεται χαριτωμένα από τους ντόπιους «ο δρόμος με τις ταβέρνες», για ευνόητους λόγους φυσικά. Είναι ένας από τους πιο γραφικούς δρόμους στην Αγία Γαλήνη και αναπόφευκτα θα περάσετε από εδώ.

Υπάρχουν διάσπαρτα κοντά στο λιμάνι δημόσια τηλέφωνα που λειτουργούν με τηλεκάρτες, ένα συμπαθέστατο βιβλιοπωλείο με Αγγλικά και ελληνικά βιβλία, αλλά και το Le Shop Καλλιόπη που έχει εφημερίδες και περιοδικά και ξένο τύπο και που βρίσκεται μπροστά από το δρόμο του λιμανιού κοντά στο ταχυδρομείο.

βόλτα στην αγία γαλήνη

Πίσω από τη στάση των λεωφορείων θα βρείτε καθαριστήριο, ενώ απέναντι ακριβώς ένα μεγάλο και πολύ καλά οργανωμένο φαρμακείο, με φάρμακα αλλά και κρέμες και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί ένας ντόπιος ή παραθεριστής στην περιοχή. Υπάρχουν επίσης πολλά και διάσπαρτα μίνι μάρκετ στην περιοχή, που πουλάνε είδη πρώτης ανάγκης αλλά και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, από τουριστικά είδη μέχρι μαγιό.

Για όσους έρχονται με σκάφος, το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης προσφέρει ασφαλές καταφύγιο και μπορεί να γίνει ανεφοδιασμός με νερό και πετρέλαιο, ενώ υπάρχουν καφετέριες που πουλούν μεγάλες σακούλες με πάγο.

Ξενοδοχεία, Εστιατόρια και Διασκέδαση στην Αγία Γαλήνη

Ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην Αγία Γαλήνη υπάρχουν πολλά, αν και όπως λένε οι ντόπιοι τον Αύγουστο είναι δύσκολο να βρεις να μείνεις αν δεν έχεις κλείσει από νωρίς και αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί ξένοι τουρίστες, κυρίως Σκανδιναβοί και Γερμανοί που περνούν εδώ τις διακοπές τους κάθε καλοκαίρι.

Τα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην Αγία Γαλήνη, και ίσως το καλύτερο μέρος να ψάξει κανείς αρχικά είναι ο δρόμος που οδηγεί μέσα στο χωριό ερχόμενοι από Ρέθυμνο ή Ηράκλειο, καθώς η περιοχή αυτή είναι πιο ψηλά και έχει την καλύτερη θέα προς το λιμανάκι και τη θάλασσα.

Αν θέλετε κάτι πιο κοντά στη θάλασσα, υπάρχουν ξενοδοχεία και διαμερίσματα κατά μήκος της παραλίας.

Στην Αγία Γαλήνη υπάρχει επίσης κάμπινγκ 1χλμ έξω από το χωριό, ανατολικά από τον ποταμό Πλατύ που διατρέχει την περιοχή. Το κάμπινγκ μπορείτε να το προσεγγίσετε και περπατώντας την παραλία, αφού μετά το γεφυράκι που οδηγεί στην ανατολική παραλία, θα δείτε το κάμπινγκ σε κοντινή απόσταση.

εστιατορια ταβερνες αγια γαληνη

Ένα από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα είναι ότι στην Αγία Γαλήνη δεν θα πεινάσετε, καθώς η περιοχή είναι γεμάτη από ταβέρνες και εστιατόρια. Κάποια από αυτά είναι κάπως τουριστικά, για να ικανοποιήσουν τους ξένους, αλλά μέσα στα σοκάκια θα βρείτε και πιο παραδοσιακές ταβέρνες με σπιτικό φαγητό. Θα τις αναγνωρίσετε εύκολα, γιατί είναι πιο μικρές και συμπαθητικές και γιατί όλο και κάποιος ντόπιος θα απολαμβάνει το μεζέ του και ένα ποτηράκι τσικουδιά εκεί.

Αν πάλι θέλετε να δειπνήσετε με θέα, στο βράχο πάνω από το λιμανάκι υπάρχουν πολλά εστιατόρια που προσφέρουν εξαιρετική θέα στον κόλπο της Μεσσαράς. Οι φήμες λένε ότι πολλά από τα σκάφη που έρχονται στην περιοχή φτάνουν μόνο και μόνο για να φάνε φρέσκο ψάρι, που υπάρχει άφθονο στην Αγία Γαλήνη.

Αφού δειπνήσετε το βράδυ, μπορείτε να ετοιμάσετε την εξόρμηση σας στα μπαρ και τις καφετέριες της Αγίας Γαλήνης. Σε αντίθεση με το όνομα της περιοχής, η Αγία Γαλήνη έχει μια μάλλον πλούσια και θορυβώδη νυχτερινή ζωή, αν και όλα τα μπαρ και τα κλαμπ είναι μαζεμένα κοντά στο λιμάνι, εκεί που καταλήγει ο δρόμος με τις Ταβέρνες, οπότε δεν ενοχλούν. Θα βρείτε μαγαζιά που παίζουν τζαζ και 80ς, αλλά και κλαμπ με σύγχρονες επιτυχίες της διεθνούς μουσικής σκηνής.

Αν θέλετε κάτι πιο παραδοσιακό, σε κάποιες ταβέρνες της περιοχής παίζουν ζωντανή κρητική μουσική.

Τι να κάνετε στην Αγία Γαλήνη

η αγία γαλήνη τη νύχτα

Το αυτονόητο στην Αγία Γαλήνη είναι να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τα μπάνια σας. Οι παραλίες στην Αγία Γαλήνη δεν είναι μεγάλες και θα πρέπει να πιάσετε ξαπλώστρες από νωρίς αν θέλετε να είστε μπροστά, δίπλα στο κύμα. Τα μπαρ και οι καφετέριες σερβίρουν και στην παραλία, οπότε δεν θα σας λείψει τίποτα.

Η Αγία Γαλήνη είναι έτσι κι αλλιώς ένα μέρος όπου δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο αν δεν θέλετε να επισκεφτείτε κάποιο άλλο μέρος, γιατί όλα είναι σε πολύ κοντινή απόσταση και εύκολα προσβάσιμα. Αυτό και μόνο καθιστά το μέρος ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα.

Στο λιμάνι βρίσκονται πολλά καραβάκια που πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στα γειτονικά νησάκια αλλά και τις παραλίες που βρίσκονται κοντά στην Αγία Γαλήνη. Αν πάτε μια βόλτα στο λιμάνι το απόγευμα κατά τις 6-7 που επιστρέφουν τα περισσότερα, τότε θα δείτε ότι έχουν αναρτήσει ταμπέλες που ενημερώνουν για τις διαδρομές και τις ώρες αναχώρησης.

Υπάρχει καραβάκι που πηγαίνει εκδρομή στα Παξιμάδια, τα δίδυμα νησάκια που φαίνονται στον κόλπο της Μεσσαράς, ενώ άλλα καραβάκια επισκέπτονται την παραλία στην Πρέβελη με το φοινικόδασος, τον Πλακιά, τον Αγιο Παύλο, αλλά και τα Μάταλα.

Τα καραβάκια αυτά φροντίζουν και για τη διατροφή σας που συμπεριλαμβάνεται στην τιμή και μπορεί να αφορά μαγείρεμα σε κάποια παραλία, ή σνακ που προσφέρονται στη διαδρομή. Υπάρχουν όμως και καΐκια που πηγαίνουν τους τουρίστες στις παραλίες με εισιτήριο για απλή μετάβαση και επιστροφή, χωρίς φαγητό ή αναψυκτικό.

θαλάσσιες σπηλιές στην αγία γαλήνη

Το σούρουπο μπορείτε να κατευθυνθείτε στο λιμενοβραχίονα για να δείτε το ηλιοβασίλεμα, αλλά και τη σπηλιά της Αγίας Γαλήνης, που βρίσκεται ακριβώς έξω από το λιμάνι. Το σπήλαιο με τα αγριοπερίστερα μπορείτε να το επισκεφτείτε με μικρές βάρκες που ξεκινούν από το λιμάνι.

Στην περιοχή οργανώνονται εκδρομές για να δουν οι τουρίστες δελφίνια, που συχνάζουν στην περιοχή.
Αν ρωτήσετε σε κάποιο τουριστικό πρακτορείο ή στο λιμάνι θα σας δώσουν αναλυτικές πληροφορίες για τις ώρες και ημέρες, που διαφέρουν ανάλογα με τη σεζόν. Η εκδρομή διαρκεί πέντε ώρες.

Αν θέλετε να εξερευνήσετε το χωριό της Αγίας Γαλήνης, μπορείτε να δείτε τη Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο της Αγίας Γαλήνης, λίγο έξω από το χωριό. Άλλες ενδιαφέρουσες εκκλησίες στην περιοχή είναι η εκκλησία της Παναγίας στο Χορδάκι, 1χλμ από την Αγία Γαλήνη, και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Αμάρι.

9 χλμ δυτικά από την Αγία Γαλήνη βρίσκεται ο Αγιος Γεώργιος, ένα ήσυχο μέρος με μια όμορφη παραλία με ψιλά βότσαλα. Εκεί βρίσκεται μία και μόνη ταβέρνα που ο ιδιοκτήτης της σερβίρει ότι πιάσει στο ψάρεμα.

Περίπου μισή ώρα δυτικά από την Αγία Γαλήνη βρίσκεται ο Αγιος Παύλος, τον οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε με καραβάκι από την Αγία Γαλήνη ή με αυτοκίνητο από το δρόμο που πάει προς τα Σακτούρια. Ο κόλπος στο Ακρωτήρι της Μέλισσας θεωρείται πανέμορφος και σίγουρα αξίζει να τον επισκεφτεί κανείς, ειδικά τις μέρες που δεν φυσάει δυνατός βόρειος άνεμος.

Αν περπατώντας στον Άγιο Παύλο δείτε κάποιους να κάνουν γιόγκα στην παραλία μην παραξενευτείτε, καθώς εδώ υπάρχει κέντρο γιόγκα για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με τις ανατολικές πρακτικές αυτού του τύπου.

Αν πάλι θέλετε να μείνετε στην Αγία Γαλήνη χωρίς να ταξιδέψετε έξω από αυτή, έχει αρκετά θέλγητρα για να σας κρατήσει κοντά της. Είναι όμορφη και φιλόξενη, ένας γλυκός κόλπος που ξεπροβάλλει στο δρόμο σας κατεβαίνοντας προς το λιμάνι. Και αν ακόμα δεν είναι τόσο παρθένο το μέρος όσο ήταν κάποτε, διατηρεί αρκετή από τη γοητεία του και τη γαλήνη του, που δεν την χάνει ούτε το βράδυ αφού η νυκτερινή διασκέδαση στα μπαρ της Αγίας Γαλήνης περιορίζεται σε συγκεκριμένα σημεία που δεν ενοχλούν τους υπόλοιπους επισκέπτες.

Διαβάστε περισσότερα:

© explorecrete.com Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αντιγραφή χωρίς άδεια

Similar Posts