Αγιος Νικόλαος, Κρήτη

Ο γραφικός Αγιος Νικόλαος στην Κρήτη

Ο Αγιος Νικόλαος βρίσκεται 65 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο. Ο Αγιος Νικόλαος ή απλά Αγιος, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν οι ντόπιοι, δεσπόζει στον όμορφο κόλπο του Μεραμπέλλου, στη βορειο-ανατολική ακτή του Nομού Λασιθίου στην Ανατολική Κρήτη.

ο αγιος νικολαος στο χαρτη της κρητης

Ο Αγιος Νικόλαος έχει πληθυσμό 10.000 κατοίκους και, παρά το μικρό του μέγεθος, είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στο Νομό Λασιθίου, τον πιο ανατολικό νομό στην Κρήτη.

αγιος νικόλαος φωτογραφία

Ο Αγιος Νικόλαος ήταν από τις πρώτες πόλεις στην Κρήτη απ’ όπου ξεκίνησε η τουριστική ανάπτυξη του νησιού και η περίφημη λίμνη του Αγίου Νικολάου, γύρω από την οποία είναι χτισμένο το κέντρο της πόλης, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.

Αγιος Νικόλαος, η πόλη με την όμορφη θέα

Ο Αγιος Νικόλαος βρίσκεται στον μεγαλύτερο φυσικό κόλπο της Κρήτης, τον Κόλπο του Μεραμπέλλου, που ονομάστηκε έτσι εξαιτίας της όμορφης θέας (mira bella) που απολαμβάνει κάποιος από την πόλη προς τη θάλασσα.

αγιος νικολαος κολπος μεραμπελλου

Το λιμάνι του Αγίου Νικολάου

Η ιστορία του Αγίου Νικολάου έχει σημαδευτεί από το λιμάνι του. Στην περιοχή Αμμούδι, ήταν και είναι το εμπορικό λιμάνι της πόλης.

πλοιο πλησιαζει το λιμανι του αγιου νικολαου

Επιλέχτηκε αυτή η τοποθεσία για να φτιαχτεί ένα σημαντικό λιμάνι για την Ανατολική Κρήτη, γιατί οι νησίδες των Αγίων Πάντων μπροστά από αυτό πρόσφεραν καλύτερη άμυνα απέναντι σε πιθανούς εισβολείς και σημαντική προστασία από τους βορειοδυτικούς ανέμους, που μπορεί να είναι αρκετά ισχυροί.

Στην Ενετοκρατία το λιμάνι του Αγιου Νικολάου χωρούσε 25 γαλέρες, έναν αρκετά μεγάλο αριθμό για την εποχή, και ικανοποιούσε τις ανάγκες της Ανατολικής Κρήτης, ενώ σήμερα από εδώ μπορείτε να ταξιδέψετε προς Πειραιά και διάφορα νησιά.

Τα δύο νησάκια Αγιοι Πάντες, οι φυσικοί κυματοθραύστες του λιμανιού, σήμερα φιλοξενούν λιγοστούς Κρητικούς Αίγαγρους, που απειλούνται με εξαφάνιση.

Ο Αγιος Νικόλαος είναι ιδανικός για…

φωτογραφια του αγιου νικολαου στην κρητη

Ο Αγιος Νικόλαος προσφέρεται για όλους, νέους και πιο μεγάλους, μόνους, ζευγάρια και οικογένειες, για εξερευνητές ή για όσους προτιμούν να περάσουν τις μέρες των διακοπών τους στις παραλίες στον Αγιο Νικόλαο και στα άλλα μέρη κοντά σ’ αυτόν, όπως στην Ελούντα στα βόρεια ή στην Αμμουδάρα και στο Ιστρο στα νότια.

Αν απομακρυνθείτε από την ακτή η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι σχεδόν ανύπαρκτη με εξαίρεση το χωριό Κριτσά, που δέχεται αρκετούς επισκέπτες για το παραδοσιακό χρώμα του.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι βρεθούν για διακοπές στον Αγιο Νικόλαο και θέλουν να εξερευνήσουν περιοχές στην ανατολική Κρήτη χωρίς έντονη τουριστική ανάπτυξη, θα έχουν πολλές ευκαιρίες είτε με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, είτε παίρνοντας μέρος σε οργανωμένες ημερήσιες εκδρομές.

Αυτό που θα πρέπει να θυμούνται όλοι οι επισκέπτες, είναι πως ο Αγιος Νικόλαος είναι μια μικρή πόλη. Αν σας προβληματίζει το ότι θα την γυρίσετε και θα γνωρίσετε τα αξιοθέατα της γρήγορα, αποφύγετε να προγραμματίσετε πολυήμερες διακοπές σ’ αυτή.

Επίσης θα πρέπει να αποφύγετε τον Αγιο Νικόλαο αν ψάχνετε την τρελή νυχτερινή ζωή του στυλ Χερσόνησος, Μάλια ή Πλατανιάς. Νυχτερινή ζωή στον Αγιο Νικόλαο υπάρχει, θα περάσετε καλά αλλά δεν θα έχετε τις αμέτρητες επιλογές που προσφέρουν τα παραπάνω μέρη.

Πώς θα φτάσετε στον Αγιο Νικόλαο

Με πλοίο από Πειραιά για Αγιο Νικόλαο: Ο Αγιος Νικόλαος έχει ένα σημαντικό από την αρχαιότητα λιμάνι και η τοπική ναυτιλιακή εταιρεία ΛΑΝΕ προσφέρει πλοίο από Πειραιά για Αγιο Νικόλαο κάθε Δευτέρα, ενώ από Αγιο Νικόλαο προς Πειραιά το πλοίο αναχωρεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή.

Ωστόσο το Ηράκλειο είναι αρκετά κοντά στον Αγιο Νικόλαο, οπότε μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο ή πλοίο προς Ηράκλειο και από κει να συνεχίσετε για Αγιο Νικόλαο με λεωφορείο, ταξί ή με αυτοκίνητο δικό σας ή ενοικιαζόμενο.

Από το λιμάνι ή το αεροδρόμιο Ηρακλείου στον Αγιο Νικόλαο. Ακολουθώντας τον βόρειο οδικό άξονα του νησιού δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από μία ώρα για να φτάσετε στον Αγιο Νικόλαο. Η διαδρομή είναι πλούσια σε εναλλαγές τοπίων που σίγουρα θα απολαύσετε.

Από το Ηράκλειο στον Αγιο Νικόλαο με λεωφορείο. Υπάρχουν πολύ συχνά λεωφορεία προς Αγιο Νικόλαο, που ξεκινούν από τον σταθμό λεωφορείων στο λιμάνι Ηρακλείου.

Από τα Χανιά μέχρι τον Αγιο Νικόλαο θα χρειαστείτε 3 – 3,5 ώρες περίπου, ενώ από το Ρέθυμνο στον Αγιο Νικόλαο θα χρειαστείτε 2,5 ώρες περίπου.

Διαβάστε περισσότερα:

© explorecrete.com Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αντιγραφή χωρίς άδεια

Similar Posts